Що таке трансплантація кісткового мозку?

Тема у розділі 'Реклама', створена користувачем Paroy, 21 січ 2021.

?

Цікава тема?

  1. Так

    1 голосів
    100,0%
  2. Ні

    0 голосів
    0,0%
  1. Paroy

    Paroy Новичек

    Трансплантація кісткового мозку - це медична процедура, що проводиться для заміщення кісткового мозку, який був пошкоджений або зруйнований хворобою, інфекцією або хіміотерапією. Ця процедура включає трансплантацію стовбурових клітин крові, які рухаються до кісткового мозку, де виробляють нові клітини крові та сприяють росту нового мозку.
    Кістковий мозок - це губчаста, жирова тканина всередині ваших кісток. Він створює такі частини крові:
    • еритроцити, які переносять кисень і поживні речовини по всьому тілу
    • лейкоцити, які борються з інфекцією
    • тромбоцити, які відповідають за утворення згустків
    Кістковий мозок також містить незрілі кровотворні стовбурові клітини, відомі як гемопоетичні стовбурові клітини, або HSC. Більшість клітин вже диференційовані і можуть робити лише свої копії. Однак ці стовбурові клітини неспеціалізовані, тобто вони мають потенціал розмножуватися шляхом поділу клітин і залишатися стовбуровими клітинами, або диференціюватися та дозрівати до багатьох різних видів клітин крові. HSC, що міститься в кістковому мозку, утворюватиме нові клітини крові протягом усього вашого життя.

    Трансплантація кісткового мозку замінює ваші пошкоджені стовбурові клітини здоровими клітинами. Це допомагає вашому організму виробляти достатню кількість білих кров’яних тілець, тромбоцитів або еритроцитів, щоб уникнути інфекцій, розладів кровотечі або анемії.
    Здорові стовбурові клітини можуть походити від донора або з вашого власного організму. У таких випадках стовбурові клітини можна збирати або вирощувати перед початком хіміотерапії або променевого лікування. Потім ці здорові клітини зберігаються та використовуються для трансплантації.

    Який ризик ускладнень або побічних ефектів від трансплантації кісткового мозку?
    Профілактика вірусних інфекцій та лікування захворювання трансплантат проти господаря (або GVHD, при якому імунні клітини в донорській тканині атакують власні тканини пацієнта, що пересаджує), та реімунізація шляхом вакцинації важливі для оптимального виживання.
    Позитивне тестування на незначну кількість ракових клітин після лікування (мінімальне залишкове захворювання або MRD) у дітей з гострим лімфобластним лейкозом було фактором ризику рецидиву. Тривалість життя помітно зросла у тих, у кого негативний показник MRD кісткового мозку був перед їх алогенною трансплантацією. MRD-негативні пацієнти мали рівень виживання без лейкемії 83%, а загальний коефіцієнт виживання 92% - набагато вищий, ніж у пацієнтів із стійким MRD.
    Пацієнти із стійкою MRD до трансплантації мали показник виживання 41% без лейкемії та 64% у цілому. У пацієнтів з MRD, виміряним після трансплантації, рівень виживання знизився до 35% без лейкемії та 55% загалом.
    Інше дослідження на дорослих, які пережили трансплантацію кісткового мозку, показало зниження якості життя пацієнта, коли є будь-яке з наступних станів:

    • важка, хронічна РТПХ
    • нижча продуктивність
    • постійна втрата працездатності
    • наслідком психічного розладу

    В даний час успіх трансплантації кісткового мозку у лікуванні багатьох видів раку - включаючи деякі пухлини головного мозку - не виправдав очікувань. Однак дослідники продовжують вдосконалювати методи трансплантації, включаючи вдосконалення відповідності донорів та реципієнтів, а також покращення догляду після трансплантації.

    Після моєї оцінки кісткового мозку перед трансплантацією
    Після закінчення оцінки перед трансплантацією та після завершення результатів тесту лікар з трансплантації кісткового мозку вирішить, чи є трансплантація кісткового мозку відповідним лікуванням для вас.
    Результати тестування також будуть надіслані у вашу страхову компанію для затвердження процедури страхування. Зазвичай страхова компанія приймає рішення через 7-10 днів після отримання результатів тестування.
    Зверніть увагу, що ненормальні результати тестів можуть вимагати подальшого дослідження.
    Метою передтрансплантаційного тестування є забезпечення того, щоб ви змогли пройти трансплантацію та відновитись без підвищеного ризику ускладнень.

    Источник: Пересадка костного мозга
     

Поділитися цією сторінкою