Що таке позаматкова вагітність, якими симптомами проявляється?

Тема у розділі 'Здоров'я', створена користувачем Alvinka-Malinka, 31 січ 2021.

  1. Alvinka-Malinka

    Alvinka-Malinka Новичек

    Дівчата, можливо, у когось були подібні проблеми. Поясніть, що таке позаматкова вагітність, на яких термінах і якими симптомами вона проявляється? Спасибі всім, хто поділився досвідом і корисними порадами.
     
  2. Анютка

    Анютка Новичек

    Тут більш детально почитайте, що таке позаматкова вагітність — https://pani.best/pozamatkova-vahitnist-na-rannikh-terminakh/ , там є рекомендації медиків, як уникнути подібної проблемі і що робити, якщо це все ж сталося.

    [​IMG]
    Позаматкова вагітність — це стан, при якому плодове яйце прикріпляється поза порожниною матки. Позаматкова (ектопічна) вагітність несе в собі загрозу життю жінки. Зустрічається в 2 з 100 вагітностей в популяції. Лікування в більшості випадків оперативне, в рідкісних випадках є можливість обійтися консервативними методами.

    Причини

    У нормі запліднення (злиття яйцеклітини жінки і сперматозоїда чоловіка) відбувається в матковій трубі. Відразу після злиття утворюється плодове яйце і за рахунок поступального скорочення маткових труб просувається в порожнину матки. Тут воно фіксується до стінки (відбувається імплантація) і далі розвивається.

    Якщо плодове яйце з якихось причин залишається в матковій трубі або виштовхується в зворотну сторону, в черевну порожнину, і кріпиться до яєчників і інших внутрішніх органів, виникає позаматкова вагітність. Її небезпека в розвитку внутрішньої кровотечі. Відбувається це за рахунок того, що плодове яйце в міру свого зростання може травмувати навколишні тканини. В результаті відбувається розрив маткової труби, тіла матки. Несвоєчасне надання медичної допомоги може коштувати життя жінки.

    Група ризику

    Позаматкова вагітність частіше розвивається у жінок, які:

    · перенесли операції на органах малого тазу і черевної порожнини (видалення апендициту, кіст яєчників і ін.);

    · перенесли запальні захворювання статевих органів (аднексити, хламідіоз, гонорею тощо.);

    · мають аномальну будову статевих органів (дворогу матку, неповну перегородку в матці та ін.);

    · страждають від гормональних порушень.

    Причини розвитку позаматкової вагітності до кінця не вивчені. Іноді вона виникає у дівчат, які не мають ніяких провокуючих чинників для аномального прикріплення плодового яйця.

    Симптоми

    Позаматкова вагітність — підступний стан. Часто симптоми розмиті, взагалі відсутні аж до моменту розвитку внутрішньочеревної кровотечі.

    Запідозрити позаматкову вагітність потрібно в наступних випадках:

    · є затримка місячних і тягне низ живота;

    · дівчина знає, що вагітна, але раптом з'являються ниючі болі в животі на 3-4-6-7 тижні гестації;

    · замість менструацій приходять темні мазкі виділення.

    Основні симптоми — біль і патологічні виділення зі статевих шляхів. Біль зазвичай ниючий, турбує внизу живота, в попереку. Виділення мізерні, мазкі. Вони темно-коричневого або кров'янисто-червоного кольору.

    Як підтвердити

    Залежно від того, на якому етапі розвитку знаходиться позаматкова вагітність, визначають методи діагностики. Один з простих і доступних методів — ультразвукове дослідження. Тільки при виявленні ембріона що розвивається поза порожниною матки можна достовірно говорити про позаматкову вагітність. Всі інші УЗД-ознаки — непрямі. Встановити діагноз тільки на підставі їх не можна.

    Додатково для діагностики визначають рівень ХГЧ. При значенні вище 1500 мМО / мл плодове яйце має бути в матці. Якщо при такому ХГЧ по УЗД в порожнині матки немає плодового яйця, високий ризик позаматкової вагітності. Якщо ХГЧ менше 1500 мМО / мл і плодового яйця немає в матці, необхідно спостереження в динаміці.

    Дівчата з підозрою на позаматкову вагітність повинні бути під цілодобовим наглядом лікарів. Стан може різко погіршитися в будь-який момент у разі початку внутрішньочеревної кровотечі.

    Лікування

    Рідко вдається уникнути хірургічної операції. Як правило, при підтвердженні позаматкової вагітності проводиться її видалення. Оптимально — лапароскопічним шляхом. У цьому випадку на передній стінці живота лікар робить кілька проколів, через які в черевну порожнину проникають маніпулятори («руки хірурга»), за допомогою яких видаляється ектопічно розташоване плодове яйце. Варіанти операцій (з урахуванням того, що в 98% випадків позаматкова вагітність локалізується в матковій трубі):

    · видалення тільки плодового яйця і реконструктивна операція на матковій трубі для відновлення її прохідності;

    · видалення плідного яйця разом з матковою трубою.

    У світовій літературі описується досвід лікування вагітність прийомом таблеток, які уповільнюють ділення клітин (Метотрексат). Однак таке лікування ефективне тільки на дуже малих термінах і може супроводжуватися низкою ускладнень. Тому воно не знайшло застосування.

    Наслідки

    У кожному другому випадку після першої позаматкової вагітності дівчина вдало вагітніє і ембріон розвивається нормально. У кожному п'ятому виникає повторна позаматкова вагітність, а у кожної четвертої дівчини після позаматкової розвивається безплідність.
     
    Alvinka-Malinka подобається це.

Поділитися цією сторінкою